Wadlopen: een unieke ervaring waarbij je de natuur van dichtbij beleeft. Letterlijk met je voeten in de modder en de wind door je haren. Terwijl je de horizon tegemoet wandelt, voel je de kracht van de getijden en het ritme van de zee. De zilte lucht, het geroep van vogels, en de uitgestrekte vlaktes maken van elke stap een avontuur in een landschap dat voortdurend verandert. Hier ben je één met de elementen — geen paden, alleen de sporen die je zelf (slechts voor even) achterlaat. De Punt van Pieter is het perfecte startpunt voor dit avontuur.
LEES MEER LEES MEER
Pieter Pivé, een koopman uit Dokkum, werd in 1731 eeuw eigenaar van het – destijds bewoonde – eiland Rottumeroog. Hij haalde inkomsten uit schapenhouderij en vogelvangst. Ook lag het eiland langs belangrijke vaarroutes.
Met de zee als voortdurende aanwezigheid probeerde Pivé het eiland te behouden, een eeuwige strijd tussen mens en natuur zoals die nu nog altijd gaande is. Op de Punt van Pieter staat nu een standbeeld van Pivé, dat zijn moed en doorzettingsvermogen symboliseert. Deze plek eert niet alleen zijn nalatenschap, maar markeert ook het begin van nieuwe avonturen in dit dynamische landschap.
De tocht begint bij de Punt van Pieter en voert wandelaars over de Zuiderduintjes naar het vogelkijkpunt bij Uithuizen. De route biedt gelegenheid om het landschap van Rottumeroord en de omliggende natuur van de Waddenzee van heel dichtbij mee te maken.
Het Pieterpad is wellicht de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland. Officieel starten wandelaars in Pieterburen, maar wat is er mooier dan de eerste etappe letterlijk over het Wad af te leggen? Start je alternatieve Pieterpad op de Punt van Pieter! Vanaf Rottumeroord loop en waad je door het Groninger Wad naar het vasteland, een avontuurlijke etappe door een UNESCO-werelderfgoed: de eerste etappe van het Pieterpad.
De tweede etappe gaat van het alternatieve Pieterpad Vogelkijkhut Uithuizerwad naar Bedum. Deze route gaat langs het dorpje Rottum. Hier stond eens een belangrijk klooster, waarvan restanten nog steeds zichtbaar zijn.
Heb je een goed idee? Zin om met ons mee te denken?